Puppy wassen

Je puppy wassen? De gemiddelde puppy kan zich nog wel eens gedragen als een ongeleid projectiel. Daarom is het ook niet ondenkbaar dat je puppy op een bepaald moment door de modder, een plas water of iets anders vies besluit te rollen.

puppy wassen

Gelukkig is de puppytijd het ideale moment om te beginnen met het wassen van je hond. Hieronder volgen 10 tips voor het wassen van je puppy.

Lees ook: Hondenshampoo voor een gevoelige huid – Beste hondenshampoo

1. Gebruik de juiste hondenshampoo

Honden kunnen niet gewassen worden met de shampoo voor mensen. Deze shampoos verwijderen namelijk vrijwel al het vet uit het haar, wat voor honden juist een essentieel onderdeel van de vacht is. Ook is de huid van de hond net wat anders dan die van de mensen.

Beter is het om speciale hondenshampoo te gebruiken, het liefst ongeparfumeerde shampoo zonder agressieve chemische stoffen. Een goede optie is de Oxyfresh Pets Shampoo, die enkel gebruikmaakt van stoffen die de huid en vacht niet aantasten.

Met het gepatenteerde Oxygene-complex worden stinkende bacteriën bovendien effectief aangepakt, waardoor de puppy beter gaat ruiken. Oxyfresh Pet shampoo is zeer geschikt als puppy shampoo.

2. Begin vroeg met puppy wassen

Op jonge leeftijd staan honden het meest open voor nieuwe ervaringen en handelingen, waaronder het wassen. Begin daarom al vroeg met het wassen van je puppy om er zeker van te zijn dat hij eraan went en ook op latere leeftijd zonder problemen gewassen kan worden.

Een veel gehoorde vraag is: “Wanneer mag je een puppy wassen?”. Het antwoord is dat een puppy in principe al op een leeftijd van een paar weken oud rustig gewassen mag worden. Begin altijd voorzichtig om de hond te laten wennen.

3. Met een waterstraal, washandje, of spons?

Je kunt een puppy in principe op verschillende manieren wassen, maar het is belangrijk om de kop en oren goed te beschermen. Daarnaast is het niet onverstandig om rustig te beginnen. Was jonge puppies daarom in het begin met een nat washandje of een spons, zodat de hond langzaam gewend kan raken aan de aanraking en het wasproces.

4. Reinig de oren apart

De oren van een hond zijn erg gevoelig en kunnen niet met een harde waterstraal gewassen worden. Dit kan leiden tot een onprettig gevoel en soms zelfs tot beschadigingen van het trommelvlies. Toch kunnen ook hondenoren wel eens een wasbeurt gebruiken, zeker die van hondenrassen met grote, hangende oren.

Gebruik hiervoor een speciale oorreiniger, bijvoorbeeld Oxyfresh Pet Oorreiniger. Oxyfresh oorreiniger maakt, net als Oxyfresh shampoo, gebruik van het Oxygene-complex dat schadelijke bacteriën doodt en zo zorgt voor gezonde, frisse oren.

5. Met de douchekop? Was vanaf de nek omlaag

Omdat de kop van de hond erg gevoelig is, is het beter om dit deel helemaal niet met een waterstraal te wassen. Gebruik liever een spons. Vanaf de nek tot de staart kan er wel zonder problemen een waterstraal gebruikt worden, het vorige punt rond de leeftijd van de puppy in het achterhoofd houdend.

6. Stel de puppy op zijn gemak

Wanneer je begint met het wassen van je puppy, kan de hele ervaring nog wat intimiderend zijn voor de hond. Het is daarom belangrijk om de hond op zijn gemak te stellen en zelf rustig te blijven. De puppy let namelijk sterk op het gedrag van het baasje om te bepalen hoe hij zichzelf moet gedragen.

Troost de hond echter niet overdreven bij een schrikreactie. Dit vormt namelijk een bevestiging dat de schrikreactie van de puppy terecht was, waardoor de hond het wassen kan gaan associëren met iets engs.

7. Creëer positieve associaties

Voortbouwend op het vorige punt, is het belangrijk om de hond het wassen te laten associëren met iets positiefs. Dit kan een beloning zijn in de vorm van een koekje, botje of bijvoorbeeld een korte wandeling na afloop van het wassen

8. Eerst borstelen, dan de puppy wassen

Veel honden hebben nog een pluizige puppyvacht. Borstel deze voor het wassen goed door om losse haren te verwijderen. Doe je dit niet, dan neemt de vacht erg veel water op tijdens het wassen, wat enigszins beklemmend kan aanvoelen voor de hond.

9. Zet de hond op een anti-slipmatje

Voorkom dat je puppy tijdens het wassen kan uitglijden en zichzelf bezeren door hem op een rubberen mat te zetten. Dit maakt bovendien voor de wasser het inwrijven van shampoo makkelijker, omdat de hond stabieler staat.

10. Spoel goed uit en droog goed af

Honden voelen zich na het wassen soms onprettig, wat merkbaar is aan het gedrag. Niet zelden komt dit doordat de shampoo niet goed is uitgespoeld. Doe dit grondig om er zeker van te zijn dat er geen resten achterblijven.

Droog de hond ook goed af, om de nare, karakteristieke natte hondenlucht te vermijden. Wil je weten welke shampoo je het beste kunt gebruiken bij het puppy wassen lees dan ons artikel over de 10 beste hondenshampoos.