Hond wassen

Honden wassen zichzelf van nature met de tong en speeksel. Dit werkt goed, maar soms kan de hond wel een handje hulp gebruiken. Door de hond te wassen met een goede hondenshampoo is de vacht en huid goed gereinigd en ruikt de hond weer fris. Wel zijn er een aantal zaken om op te letten wanneer je de hond gaat wassen.

honden wassen

Wij hebben 10 tips over het wassen van een hond op een rijtje gezet.

1. Kies voor de juiste hondenshampoo

De huid van een hond is net iets anders dan die van de mens. Daarom is douchegel of shampoo voor mensen ook uitermate ongeschikt voor honden. Deze shampoo tast de vacht ernstig aan. Ook sommige hondenshampoos zijn helaas niet zo goed voor de hond als ze zelf zeggen. Zo kan de shampoo te agressief zijn, waardoor de kans op huidirritatie toeneemt.

Een goede hondenshampoo is Oxyfresh Pet Hondenshampoo. Deze shampoo maakt geen gebruik van actieve chemicaliën en is bovendien ongeparfumeerd. In plaats hiervan, bevat de shampoo het Oxygene-complex, wat gebaseerd is op actief zuurstof. Actief zuurstof reinigt de huid optimaal en pakt eventuele nare hondengeurtjes bij de bron aan.

2. Bescherm de oren

De oren van honden zijn gevoelig en moeten goed beschermd worden bij het wassen. Een harde waterstraal kan op zijn minst onprettig zijn en in ergere gevallen zelfs schade aanrichten wanneer de straal in het oor gericht is.

Wil je de oren reinigen, gebruik dan een speciale oorreiniger. De Oxyfresh oorreiniger is een goede optie die de oren niet alleen schoonmaakt, maar bacteriën en schimmels bovendien effectief aanpakt.

3. Wees rustig om de hond rustig te houden

Als baasje vind je misschien dat de hond een bad nodig heeft, maar de hond denkt hier zelf niet zelden totaal anders over. Om de hond het wassen rustig te laten ondergaan, is het belangrijk dat je als baasje ook rustig bent en de hond geruststelt. Op deze manier zal je merken dat het honden wassen soepeler zal gaan.

De hond is waarschijnlijk niet gewend om ineens gewassen te worden, dus vindt dit wellicht niet prettig. Hierdoor gaat hij nog meer op het baasje letten om erachter te komen wat het juiste gedrag is. Doe je de hond in bad, dan is rustig blijven dus het devies.

4. Hoe vaak moet je honden wassen?

Omdat honden prima in staat zijn zichzelf vrij goed schoon te houden, is het niet nodig om een hond vaak te wassen. Honden die niet regelmatig volledig smerig worden kunnen het beste één keer per maand met een goede hondenshampoo gewassen worden.

Vanzelfsprekend kan een extra wasbeurt geen kwaad wanneer de hond door de modder of iets anders vies heeft gerold.

5. In bad, de douche, of wassen aan huis?

Waar je de hond was maakt in principe weinig uit. Praktische redenen zijn hierin het belangrijkst. Toch is het ook goed om te kijken naar de hond bij het bepalen van een plek. Veel honden zullen het prettiger vinden om in een bad of buiten gewassen te worden dan in een douche.

Een hond douchen is meestal niet prettig voor de hond. De reden hiervoor is dat een douchecabine de hond een opgesloten gevoel kan geven, wat kan leiden tot stress en angst.

6. Zorg voor positieve associaties

Omdat honden het wassen zelf meestal niet prettig vinden, is het belangrijk om het wasproces te verbinden met iets positiefs. Op deze manier ziet de hond het wassen sneller als een leuke gebeurtenis.

Geef de hond na het wassen bijvoorbeeld een lekker bot of ga direct na het wassen een stukje wandelen.

7. Begin al op jonge leeftijd met wassen

Door de hond al vanaf jonge leeftijd te wassen, is de hond er snel aan gewend en weet hij niet beter op latere leeftijd. Met name in de puppytijd kan je een hond eenvoudig laten wennen aan bepaalde handelingen, waaronder het wassen.

8. Was vanaf de nek tot de staart

Niet alleen de oren van de hond moeten beschermd worden, ook het gezicht moet voorzichtig gewassen worden. Het beste is het daarom om vanaf de nek omlaag te werken. Zo weet je zeker dat je de hond niet per ongeluk met een waterstraal in het oog spuit. Was de kop van het hond met een nat washandje of een spons.

9. Bereid je voor op een schuddende hond

Het is vrijwel onvermijdelijk dat de hond op een gegeven moment gaat schudden om droger te worden. Dit is nou eenmaal iets dat in het instinct van de hond zit en waar weinig aan te doen is. Word niet boos op de hond en houd spullen uit de buurt die niet nat mogen worden.

10. Droog de hond op tijd af

Droog de hond af zodra het wassen voltooid is. We kennen allemaal de geur van natte hond. Zelfs wanneer de hond net gewassen is kan deze nog ontstaan. Voorkom dit door de hond simpelweg direct goed af te drogen. Afdrogen kan met een handdoek of een hondenföhn.

Houd er rekening mee dat de hond met name aan een hondenföhn gewend moet raken vanwege het geluid en gevoel.

Wil je weten wat de beste hondenshampoos zijn?: Top 10 beste hondenshampoos