10 tips hondenverzorging

Ieder baasje heeft het beste voor met zijn of haar hond. Om de hond gezond te houden, is een goede verzorging nodig.

Niet alleen moet de hond goed eten, ook moet de vacht, bek en moeten de nagels goed verzorgd worden.

verzorging hond

Hieronder volgen 10 tips om de hond te verzorgen en zo een gezond en goed leven te geven.

Lees ook: Beste shampoos voor honden – Tips puppy wassen

1. Was de vacht met de juiste shampoo

Honden zijn er aan gewend om hun eigen vacht te wassen en schoon te houden, maar dit betekent niet dat de vacht ook echt altijd schoon is. Zo nu en dan is het goed om de hondenvacht te reinigen met een speciale hondenshampoo.

Een goede shampoo reinigt de vacht, geeft hem een prettige geur en voorkomt tegelijkertijd dat de huid geïrriteerd raakt. Een voorbeeld van een goede hondenshampoo is Oxyfresh Pet Hondenshampoo, één van de meeste verkochte hondenshampoos ter wereld. Deze shampoo maakt geen gebruik van chemicaliën en alcohol, die beide huid kunnen irriteren.

De hondenshampoo van Oxyfresh is volledig pH-neutraal en heeft een prettige geur en is daarmee ook geschikt voor een gevoelige huid. Met het gepatenteerde OxyGene-complex weet Oxyfresh shampoo de hondenvacht beter te reinigen en verzorgen dan welke hondenshampoo dan ook.

2. Reinig de oren met Oxyfresh

De oren van honden kunnen aangetast worden door overtollig oorsmeer en de groei van bacteriën. Deze kunnen zelfs infecties veroorzaken die erg pijnlijk zijn voor de hond. Met de juiste oordruppels blijven de oren schoon en vrij van schadelijke bacteriën. Oxyfresh Pet Oorreiniger is een goede keuze voor oorreinigers. De oordruppels bevatten, net als de Oxyfresh shampoo, het OxyGene-complex.

OxyGene bestaat uit actief zuurstof, wat effectief schadelijke bacteriën aanpakt en doodt. Het gebruik van de oordruppels is simpel en niet schadelijk voor de hond zelf. Niet alleen reinigen Oxyfresh Pet oordruppels het oor, ook gaan ze jeuk tegen. Het is dan ook niet voor niets dat de Oxyfresh oordruppels wereldwijd het meest verkocht worden van alle hondenoorreinigers.

3. Reinig de mond met een speciale mondreiniger

Het is niet een onbekend verschijnsel: oudere honden met een slecht gebit. Dat is zonde, want het is vrij eenvoudig om het gebit van een hond gezond te houden. Een belangrijk deel van de honden verzorging is dan ook gebitsverzorging. Naast het kluiven van speciale sticks die helpen tegen tandplak, kan de mond ook gereinigd worden met een mondwater of tandpasta.

Mondwater voor honden is voor sommige baasjes nog een onbekend verschijnsel. Toch zijn er inmiddels veel dierenartsen die al overstag zijn. Eén van de populaire mondwaters voor honden is Oxyfresh Pet mondwater. Dit mondwater bevat zink en OxyGene (actief zuurstof). Deze stoffen pakken schadelijke bacteriën actief aan. Het smaak- en geurloze mondwater wordt eenvoudig vermengd met het drinkwater van de hond.

Waar sommige andere mondwaters gebruik maken van agressieve stoffen als alcohol, is het gebruik van zink en actief zuurstof veiliger en prettiger voor de hond. Met een speciale tandenborstel kan ook Oxyfresh Pet tandpasta worden gebruikt voor nog betere resultaten.

4. Verzorg de nagels met een nageltang

De nagels van honden zijn ervoor gemaakt om langzaam af te slijten door te lopen en te rennen. De natuur is echter nog altijd ingesteld op honden die buiten leven. Honden die het grootste deel binnenshuis zijn slijten daarom niet altijd de nagels zoals dat zou moeten. Een nageltangetje is hiervoor de oplossing.

Met een nageltang, bijvoorbeeld de Tophond nageltang, kunnen hondennagels die te lang zijn geknipt worden. Dit maakt het voor de hond prettiger om weer te lopen, rennen en spelen met zijn baasje.

5. Altijd voldoende beweging bieden

Honden zijn niet gemaakt om stil te zitten, ongeacht het ras. Alle honden moeten dagelijkse beweging hebben om gezond te blijven. Dat voorkomt niet alleen overgewicht, maar gaat ook gewrichts-, bot- en spierproblemen tegen op hogere leeftijd. Dagelijks twee langere wandelingen waarbij de hond kan rennen is aanbevolen.

6. Train de hond en biedt duidelijkheid

Honden leefden van nature in roedels, waarbij er een duidelijke rangorde en leider bestaat. Een hond functioneert over het algemeen beter wanneer het gehoorzaamheid is bijgebracht. Dit is niet alleen goed voor de orde binnen de ‘roedel’, maar ook prettig voor het baasje. Een gehoorzame hond is zelfstandiger en veroorzaakt geen problemen.

7. Zorg voor een veilige plek voor de hond

Voor de meeste punten in deze top 10 rond honden verzorging moet er actief, fysiek contact zijn met de hond. Een hond heeft echter ook een persoonlijke, veilige plek nodig. Dat kan een mand, een kussen, bench of simpelweg een hoekje in de kamer zijn. Het is belangrijk dat deze veilige plek ook écht veilig is voor de hond. Loopt de hond weg, omdat hij doorheeft dat hij bijvoorbeeld een medicijn moet innemen, val de hond dan niet lastig op zijn veilige plek. De hond moet altijd het gevoel hebben dat hij zich altijd op deze plek kan terugtrekken.

8. Bezuinig niet op de juiste voeding

Net als voor mensen en ieder ander dier, is voeding erg belangrijk. Uit voeding haalt de hond zijn energie, vitaminen en andere essentiële stoffen om te kunnen leven en gezond te blijven. Bezuinig daarom niet op de voeding en kies altijd het merk of type voer dat het beste bij de hond past.

9. Pas de verzorging aan op het weer

Wanneer het buiten meer dan dertig graden is, gaat de gemiddelde persoon liever niet een eind hardlopen. Datzelfde geldt voor honden. Is het erg warm of juist koud, pas dan hier de honden verzorging op aan. Zorg dat de hond bij warm weer bijvoorbeeld altijd de beschikking heeft over koud water, ook onderweg. Is het erg koud buiten en verblijft de hond normaal gesproken buiten, overweeg dan de hond naar binnen te halen.

10. Kies de juiste dierenarts

Alle dierenartsen in Nederland en België zijn hoogopgeleid en in principe goed. Toch kan het geen kwaad om kritisch te zijn en te kiezen voor de dierenarts waarbij je het beste gevoel hebt. Heeft de hond een keer een kwaaltje, dan ben je er als baasje ook geruster op dat de hond in goede handen is.

Lees ook: De beste tips om je puppy te wassen